De specialbyggede vinger, Jetman bruger til at holde sig i luften, er udstyret med fire jetmotorer. Der er ingen styremekanisme, og Jetman styrer udelukkende ved at bevæge sin krop. Vingen fik han lavet i en forretning, som fremstiller hobbyfly De specialbyggede vinger, Jetman bruger til at holde sig i luften, er udstyret med fire jetmotorer. Der er ingen styremekanisme, og Jetman styrer udelukkende ved at bevæge sin krop. Vingen fik han lavet i en forretning, som fremstiller hobbyfly

Jetman fra Dubai kan flyve

Mennesket har altid drømt om at kunne flyve. At svæve højt på himlen og dykke som en rovfugl. Jetman fra Dubai har indfriet drømmen. På vej til Afrika styrtede han ned, men overlevede…

TEKST: F. THOMSEN, FOTO: JETMAN DUBAI

Vejret er elendigt. Skyet og ustadigt. Ikke det bedste flyvevejr, men heller ikke værre end at Mr. Jetman alias Yves Rossy er parat til at gøre forsøget. Han vil flyve fra et kontinent til et andet. Fra Spanien over Gibraltarstrædet til Afrika. Han vil som en anden supermand drøne hen over himlen med 2-300 km i timen og lande i Nordafrika.
Den 54-årige schweizer har for nylig krydset Den engelske Kanal. Han har fløjet hen over Alperne, Genevesøen i Schweiz og Grand Canyon i USA. Alle ture gik godt, og nu denne nye udfordring: En smuttur på kun 15 minutter.
Yves sætter sig ind i det lille cessnafly, der holder på startbanen med snurrende propeller. Klar, parat og så ruller flyet ud af startbanen og letter.
Det er for farligt at starte fra en bakketop. Yves kan faktisk godt gøre det, men risikoen for at blive hvirvlet rundt og styrte ned med fire aktive jetmotorer i ryggen er fortsat for farlig.
Så snart flyet har nået en højde over 2000 meter, hopper han ud. På ryggen bærer han en vinge med jetmotorer. Starten er gået, Jetman er i luften. Parat til et nyt rekordforsøg. Han har ingen instrumenter eller pedaler. Kun en højdemåler og et lille gashåndtag. Sådan er det, når man flyver fri som fuglen. Der går ikke mange minutter, så ramler han ind i en sky. Jetman mister fornemmelsen på, hvad der er op og ned. Der er intet udsyn. Han er fanget inde skyens tætte tåge.
Pludselig ser han en blå mur foran sig. Han styrer lige mod den. Det må være havet, tænker han, mens han fortsat dykker ned mod den blå mur, som en havørn, der vil tage et bytte. Alarmen går på hans højdemåler: Wiiiiiiiiiiiii.
Der er ikke tid til flere overvejelser. Yves trækker hårdt i nødhåndtaget, som frigør ham for vingen og batteriet af jetmotorer. En nødfaldskærm åbner sig. Han daler ned mod havet.
– Jeg var nede på 850 meters højde og dykkede fortsat. Det er livsfarligt, jeg havde ikke noget valgt, fortæller Yves Rossy, da han landede i Middelhavet kun otte minutter efter starten og blev fisket af en helikopter. Oplevelsen var ikke ny for ’Jetman’. Faktisk har den 54-årige schweizer styrtet ned eller nødlandet mere end 20 gange, siden han begyndte at flyve solo med sin kun to meter brede vinge og den 4-cylindret jetmotorer på ryggen.
– Jeg kan lide at kontrollere risici. Når du kender problemet, så er det interessant at forsøge at løse det, siger Jetman.
Den spanske kystvagt leder efter hans vinge i strædet og finder det.

jetmanden

Surfer i luften

Lyden af et jetfly har altid fået Yves Rossys hjerte til at banke. Allerede som 17-årig meldte han sig til forsvaret i Schweiz og som 21-årig blev han uddannet som jagerpilot.
Han blev snart en af de bedste i det schweiziske luftvåben og fløj blandt andet det franske jagerfly Mirage – det første europæiskbyggede fly, som kan flyve to gange lydens hastighed.
Efter karrieren i luftvåbnet blev han kaptajn hos Swissair. Han fløj jumbojets og elskede følelsen af at styre det enorme passagerfly på 360 ton.
006jetmanI sin fritid begyndte han at dyrker paragliding, men det var som faldskærmsudspringer, at han nærmede sig sin næste store lidenskab, da han opdager magien ved det frie fald.
Han kaster sig ud fra fly og svævede og dansede gennem luften, inden han udløste faldskærmen. Han tog også et surfbræt med derop og surfede på himlen.
– Mine tanker var, at hvis jeg kunne bevæge mig som en fugl i stedet for bare at falde ned, så kunne jeg blive deroppe i længere tid, forklarer Yves Rossy. En dag går han ind i en lille butik, der ligger ved lufthavnen i Geneve. I butikken bygger de modelfly i lette og stærke materialer. Han spørger indehaveren, om de kan bygge en vinge til ham.

Sådan styrer man


Indehaveren af butikken tror, at Yves Rossy er lettere gal. Men han indvilliger i at bygge den to meter brede vinge i kulfiber. Derefter bliver de fire modelfly-jetmotorer monteret på vingen og den bagerste ende indpakket i det stærke materiale kevlar, som man bruger til skudsikre veste. Kevlar-indpakningen skal sikre den flyvende mand mod ulykker fra jetmotorerne, så turbinebladene ryger bagud og væk fra den flyvende, hvis uheldet er ude.

004jetman– Jeg har ikke fjer, men jeg føler mig faktisk indimellem som en fugle, forklarer Yves Rossy på en konference for ny teknologi.

Han fortæller, at jetvingen er yderst følsom og reagerer på den mindste drejning af kroppen. Bare han vrider hovedet en anelse, svinger han til en side. Når han får øje på et fly deroppe, skal han være varsom. Han må kigge på det uden at dreje hovedet for meget, og det er vigtigt at være rolig og afslappet, når man flyver. 

– Jeg har stadig meget at lære, siger Rossy, der træner i vindtunneller for at blive endnu bedre. Her udfører han sløjfer, dyk og fald med 300 km/t. I nødsituationer kan han gribe et håndtag, der frigør ham fra vingen.

– Det er mit katapultsæde, siger den tidligere jagerpilot. Over de sidste 15 år har han brugt nødhåndtaget 20 gange. Ifølge ham selv, overlever han, fordi han opererer i store nok højder til, at han har tid til at løse problemer, der opstår.

005jetmanMen Yves Rossy tror på, at mange flere i fremtiden vil kunne flyve med et jetvinge.
– Forskellen er, at i et fly styrer man. Med jetvingen flyver man. Det er fremtiden, fastslår jetmanden fra Dubai.
– At flyve er en del af min DNA. Selv da jeg var pilot på militære og civile fly, drømte jeg altid om at opleve den totale bevægelsesfrihed. Jeg ønsker at gøre det muligt, hvad mennesker altid har drømt om, nemlig at flyve frit som en fugl. Og Dubai er centrum for action sport i verden i dag, så derfor er det her, jeg bor, forklarer jetmanden.
Ligesom Batman har Robin, ja, så har Yves Rossy fået følgeskab af den 30-årige Vince Reffet, som efter fem års træning flyver næsten ligeså godt som sin læremester.

 

Her har du ”Jetman” fra Dubai. Han elsker at flyve rundt med 300 kilometer i timen højt oppe over skyerne med en jetmotor på ryggen.

Sådan flyver han

Yves Rossy eneste instrumenter er en højdemåler og et gashåndtag. Han styrer med kroppen, arme og ben. Ved svaje din krop og løfte sine skuldre og hoved, stiger han opad, hvis han bøjer hovedet ned, så begynder han at dykke. At dreje hovedet er nok til at svinge til en af siderne. Hans flyvetid er normalt begrænset til 15 minutter, så skal han tanke op igen. Han lander med en faldskærm.

  • Deadline Press
  • Flemming Thomsen

    Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

    Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

    Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

    Hjemmeside: www.deadlinepress.dk