Richard Donovan er den eneste i Verden, som har løbet syv marathonløb på syv kontinenter Richard Donovan er den eneste i Verden, som har løbet syv marathonløb på syv kontinenter Foto: Richard Donovan

Jernmand spurter Jorden rundt

Richard Donovan er den eneste i Verden, som har løbet syv marathonløb på syv kontinenter på mindre end fem dage. Under løbet blev han alvorligt syg, men det lykkedes.

003 IL 76 Ilyushin

Af Deadline Press. Foto: Richard Donovan
Han står nær Sydpolen. Solen glimter i isbjergene. Forude venter 42 km hen på løbesko hen over det bundfrosne terræn. Et par knæbøjninger for at holde varmen. Det er minus 10 grader, og det kunne være meget værre. Det er den 1. februar om morgenen, 30 km inde på Antarktisk.
001 South PoleRichard Donovan er fra Irland. Han er det, man kalder ultra marathonløber. Han løber lige gerne 100 km i et stræk – som de almindelige marathons der helt præcist er på 42,195 km.
I dag gælder det en verdensrekord ”World Marathon Challenge”, hvor man skal løbe syv marathon på hver af verdens syv kontinenter så hurtigt som muligt. Derfor står den 45-årige irske løber nu og klaprer tænder på den antarktiske iskappe.
Sammen med videnskabsfolk og to finske opdagelsesrejsende er han blevet fløjet ind af et transportfly fra Cap Town i Sydafrika til den russiske forskningsstation Novo på Antarktisk.
Russerne griner i skægget, da Richard ridser en startlinje i isen og beder de to finner om at være hans kontrollører. Klar, parat, start! Richard løber. Hvor skal han hen? spørger russerne.

Jeg løber for at leve

Richard Donovan er vokset op i byen Galway på den grønne ø i Nordatlanten. Broderen var OL-atlet og har vundet 5000 meter og andre discipliner flere gange på stævner rundt om i verden.
– Han var et forbillede for mig. Dengang som skoledreng løb jeg også, men så skulle man have en uddannelse, og jeg blev økonom, fortæller Richard.007 Running In IrelandTiden gik. Richard sad og drejede rundt på sin kontorstol som regnskabskyndig i et lokalt firma. Kedsomheden indfandt sig. Gråt i gråt. Livet var som en heldagsregn.
I 1998 døde hans mor. På nøjagtig samme dag to år senere døde faderen. To år senere i 2002 – også på samme dag – besøgte Richard sine forældres gravsted. En beslutning blev taget. Han var begyndt at løbe marathon, og det havde bragt ham rundt i verden. Han besluttede at gøre det til sin levevej.
008 Injured– Jeg ville arrangere marathonløb. Slut med at sidde og stirre ind i væggen på kontoret. Jeg havde en idé, som jeg havde snakket med en amerikaner om – at afholde et årligt marathonløb på selve Nordpolen. Jeg fløj derop før ham. Jeg vidste, han også havde det i tankerne, så det gjaldt om at komme først. Det russiske militær, som var i området, tog velvilligt mod min idé. ”Hellere dig end en amerikaner”, sagde de.
015 Everest ChallengeRichard Donovan har siden haft succes som arrangør af marathons de smukkeste steder i verden. I dag afholder han løb på Nordpolen nær den russiske militærlejr, på Antarktisk - Sydpolen, i Atacama ørkenen i Chile og nye ideer kommer hele tiden på den energiske irers menukort.
Siden 2002 har Richard løbet mere end de fleste. Han har spænet op til Mount Everest i Himalaya. Han har løbet tværs over Irland.
– Jeg har ikke haft en tæller på, så jeg ved ikke hvor mange kilometer jeg har løbet i alt. Men det er mange. Det er kammeratskabet og alle oplevelserne, der driver mig. Man bliver nok lidt afhængig af at løbe, forklarer han.

Flymaden gør mig syg

Sydpolen; Richard spurter hen over det dybfrosne terræn. Modsat Nordpolen er her ingen isbjørne.005 Antarktisk Ice Marathon Den største fare er at løbe ind i en snestorm, hvor man mister orienteringen. Selv en almindelig tåge kan give problemer i det glatte og stenet underlag, hvor en forstuvet ankel vil være en katastrofe. Ikke mindst når man skal løbe seks marathons mere inden for de næste fem dage. Richard gennemfører marathonnen i løbesko uden pigge og med et kompas i lommen. Tiden er 4 timer, 21 minutter og 11 sekunder.004 Novo Han når tilbage til flyet, hvor russerne endnu engang må grine i skægget over denne irlænder, som er taget til Antarktisk på en flybillet til over 70.000 kroner for at løbe rundt og tage hjem igen næste dag.
Tilbage i Cape Town i Sydafrika løber Richard marathon nummer to i tiden 4 timer, 23 minutter og 51 sekunder. Fint nok, Richard må videre. Han haster ud til lufthavnen og stiger ombord på et fly til Brasilien og marathon nummer tre.009 South America Sao Paulo– Jeg har lagt løbet på en militærbase i Sao Paulo. De må have set frem til, at jeg kom, for en større gruppe af menige og officerer løber sammen med mig. Så jeg ligger i spidsen og efter mig har jeg en hale af brasilianske soldater. Vi løber rundt på det militære område, fortæller Richard. Tiden ved målstregen viser fire timer og 19 minutter.
Ingen tid til at slappe af eller spise frokost. Richard skal videre. Ud til lufthavnen. Kø ved skranken. Billet på monkey class. Sæde ved vinduet. Flymad. Armene ind til kroppen. Afgang. På vej til Orlando i Florida begynder Richard at føle sig mat. Landing. Igen på med løbeskoene. 021 Death Valley Richard DonovanFødderne er ømme, Richard har poser under øjnene af mangel på søvn.
– Jeg kan ikke sove. Jeg flyver på turistklasse for at spare, så jeg bliver faktisk kun mere udmattet af at sidde i flyene. I London løber jeg det femte løb i tiden 4:32:45. Det er koldt minus seks grader. Folk klapper mig på ryggen. Derefter vinker Hong Kong forude. En lang flytur på 12 timer. Der er ikke noget gøre, snart sidder jeg igen i sædet, sammenkrøbet og med ondt i maven.

Verdensrekorden er hjemme

I Hongkong myldrer det med mennesker. Folk bærer masker af skræk for at blive smittet med fugleinfluenza. Richard har ikke tid til at bekymre sig om det. Svært nok at finde ud af, om det er morgen eller aften. Han finder startstedet i byens centrum og begynder sit sjette marathon.
Det er Helvedet. Mavesmerterne tager til. Ingen energi, men løbe vil han.
014 Australia Sydney Finish– Jeg kan ikke stoppe nu. Min rutine gør, at jeg fortsætter, selv om jeg føler mig elendig. Kinesiske løbere deltager side om side med Richard. Han gennemfører løbet på fem timer, tre minutter og tre sekunder. Jøsses. Hvad nu. Lufthavnen. Hvad er det nu, der står på billetten..? Australien!
– Da jeg begynder løbet i Sydney efter ti timer i flyet, kan jeg ikke holde maden nede. Alt kommer op. Drikker jeg vand, så kommer det også op. Jeg løber forbi nogle butikker. Får øje på en ”bottleshop”. Jeg kommer i tanke om, at mange løbere elsker en øl oven på et løb. Jeg må prøve det. For ikke at falde om. Så jeg løber ind og køber en flaske Heineken. Skyller humlen ned. Øllet ligger godt. Det bliver i mavesækken, og jeg får det bedre. Jeg fortsætter løbet. Den øl redder mig. Det lykkedes mig at gennemføre det sidste løb på det syvende kontinet på fem timer 21 min. og 40 sekunder. Ved målstregen lægger jeg mig ned. At ligge udstrakt er en luksus, som jeg ikke har kunnet gøre i flere dage. Ind på et hotel. Efter et døgns tid kommer kræfterne tilbage, fortæller Richard.
Rekorden for World Marathon Challenge kom i hus med tiden fire dage, 22 timer og tre minutter. Syv marathon på syv kontinenter. Rekorden bliver næppe slået foreløbig.

Richard Donovans verdensrekord var samtidig en kampagne til støtte for den internationale hjælpeorganisation GOAL, som arbejder for mennesker ramt af hungersnød og tørke i Afrikas Horn. 


026 World Marathon Challenge 2012 Google Maps 1

TIDSLINJEN FOR RICHARDS VERDENSLØB

Dag 1. 0 timer: Sydpolen, Antarktisk
24 timer: Cape Town, Afrika
Dag 2. 36 timer: Sao Paulo, Sydamerika
48 timer: Orlando, Nordamerika
Dag 3. 72 timer: London, Europa
84 timer: Hongkong, Asien
Dag 4. 96 timer: Sydney, Australien
+ 22 timer, 3 min. 118 timer...mål!

016 MK8 0282

 

Om Marathon
Marathonløbet er opkaldt efter en bedrift af grækeren Pheidippides, der i år 490 f.kr. løb fra byen Marathon til Athen for at give besked om Atheniensernes sejr over en talmæssigt overlegen persisk hær.
Den nuværende marathondistance (42,195 km) blev første gang løbet ved de olympiske lege i London 1908.
Der kan ikke sættes officielle rekorder i marathonløb, grundet ruternes forskellige beskaffenhed. Men de hurtigste tider for mænd ligger på lidt over to timer. Den hurtigste dansker er Henrik Jørgensen fra Herlev Atletik, der i 1985 løb London Marathon i tiden 2:09.43.
Ultramarathon er et organiseret løb, som er længere end et marathonløb og begynder i almindelighed ved 50 kilometer og kan omfatte løb på enorme distancer. Der er ingen grænser.

019 MWK 4951Løb på vulkaner og is!
I 2014 bliver det muligt at tilmelde sig nye marathons under ledelse af Richard Donovan. De sidste ti år har han løbet ultra-marathons i Sahara, Andesbjergene, Amazonjunglen og Himalaya. Han arrangerer hver år marathons på henholdsvis Nordpolen og Sydpolen og senest et ”vulkan-løb” i Chile.
Richard har vundet flere off-road arrangementer såsom Himalaya 160 km bjergløb, Antarktis 100 km ultramarathon, Inca Trail Marathon, Sydpolen Marathon og Everest Challenge Marathon.
Hvis du vil løbe med så kontakt Richard Donovan via hjemmesiden www.icemarathon.com eller npmarathon.com. Se også: volcanomarathon.com

024 MK8 0555

  • Deadline Press
  • Flemming Thomsen

    Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

    Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

    Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

    Hjemmeside: www.deadlinepress.dk